tiistai 20. heinäkuuta 2021

Miten paistetaan lättyjä Trangialla?

 Törmäsin jokin aika sitten Facebookin vaellus-ryhmässä kysymykseen, että miten Trangialla paistetaan lättyjä (lettuja). 

Lätyn paistopintaan on jokaisella omat mielipiteensä. Joku tykkää vaaleammasta, joku tummemmasta!


Helpoin tapa on ostaa kaupasta valmista lettujauhoa, johon lisätään vain vesi. Esimerkiksi Sunnuntain ohukais- ja vohvelijauho on toimiva. Muitakin merkkejä ja valmistajia löytyy. Voit myös halutessasi sekoittaa kotona oman jauhoseoksen.

Lisäksi tarvitset mukaan:

  • Paistinlastan
  • Vispilän 
  • Rasvaa paistamiseen
  • Trangian (Voit käyttää kattilaa taikinakulhona ja paistinpannua tietenkin paistinpannuna)


Aloita sillä, että sekoitat taikinan. Jos haluat välttää paakkuja taikinassa, laita jauhot kattilaan ja lisää kaikki vesimäärä kerralla. Vasta sen jälkeen aloita reipas vispaaminen! Jos pikkuhiljaa lorotat vettä jauhojen sekaan ja vispaat samalla, saat taatusti paakkuisen taikinan. 

Anna taikinan tekeytyä hetki ja tee vaikka ensin hillo valmiiksi. 

Miten tehdään lätyille hilloa vaelluksella? 

Loppukesästä voit tehdä tuoreista marjoista hilloa lätyille


Helpoin tapa (jos mukana kannettavaa hillopurkkia ei lasketa) on ottaa mukaan Blå Bandin Lämmin kuppi mustikka-vadelmaa. Sekoita yhteen jauhepussiin 1dl kiehuvaa vettä ja anna jäähtyä. Voit tehdä hillon esim. mukiin. Saat reilun desin verran hilloa yhdestä pussista. 

Jos vaellat tai retkeilet marja-aikaan, voit myös valmistaa hilloa itse keittämällä paksun kiisselin marjoista, sokerista, vesitilkasta ja perunajauhoista. Netistä löytyy valmiita kiisseliohjeita (esim. mustikkakiisseli). Muistat vain laittaa vähän vähemmän vettä, kuin ohjeessa on mainittu, niin saat paksumman "hillon". Tällöin kannattaa olla koko trangiasetti mukana. Pienempään kattilaan voit keittää hillon ja isompaan kattilaan teet lättytaikinan. 

Ja jos haluat yllättää vaelluskaverisi iloisesti ja rinkassasi on ylimääräistä tilaa, niin ota mukaan spray-kermavaahtoa, joka säilyy huoneenlämmössä. Ainakin Halpa-Hallin leivontatarvikehyllystä olen löytänyt spray-kermavaahtoa, joka ei vaadi kylmäsäilytystä. Purkissa on ollut ohje, että ennen käyttöä purkki olisi kuitenkin syytä jäähdyttää jääkaappilämpötilaan. 


Lättyjen paistaminen trangialla 

Kun täytteet on valmiina ja nostettu esille, voi aloittaa lättyjen paistamisen. Käytä paistamiseen rasvaa ja muovista paistinlastaa. Tarkista, että trangia on tasaisella alustalla, sillä kaltevalla alustalla taikina valuu paistinpannun toiseen reunaan. 

Pikkulätyn paistaminen marinolilla


Mikäli paistat lätyt marinolilla tai sinolilla, niin tässä muutama vinkki. Spriikeitin kuumentaa paistinpannun keskeltä, sillä liekki osuu pannun keskiosaan. Paistinpannun reunat jäävät haaleiksi tai jopa kylmiksi. Jos kaadat lättytaikinaa koko paistinpannun alueelle, niin lätyn reunat jäävät raa'aksi ja vain keskiosa paistuu. Helpointa on tehdä pikkulättyjä, eli taikinaa kaadetaan vain pannun keskiosaan. Tämä on toki hidasta. Lättyjen paistamiseen menee tällä taktiikalla helposti useampi tunti, mikäli paistaa koko lättyjauhopussista tehdyn annoksen. Toki lättyjen paistaminen on aina oma mukava ohjelmanumeronsa vaelluksilla, joten ehkäpä hitaus ei haittaa? 

Lättyjen paistamisessa kannattaa mukana olla spriikeittimen liekinsäädin, jolla pystyy vähän säätelemään liekin kokoa tarvittaessa. Marinolia menee helposti useampi polttimellinen lättyjen paistamiseen ja joudut aina odottamaan hetken, että poltin jäähtyy, ennen kuin lisäät uuden marinoliannoksen polttimeen. Jos kaadat marinolia kuumaan polttimeen, se saattaa leimahtaa. 


Jos kuitenkin haluaa tehokkaampaa lättyjen paistamista, on kaasu näppärin keino. Trangiaan voi hankkia kaasupolttimen ja paistaa lätyt sillä. Kaasulla voi paistaa vähän isompia lättyjä ja ne paistuvat nopeammin. Me ollaan paistettu vuosien varrella useita kertoja lättyjä marinolilla, mutta nykyään lätyt paistuvat kaasulla. 


Extravinkki: Karamellilätyt 

Jos mukanasi on lättyjen päälle pelkkää sokeria, voit kokeilla paistaa karamellilättyjä! Laita ensin paistinpannulle nokare voita. Kun voi on sulanut, lisää voihin sokeria n. 1-2 tl ja anna sokerin sulaa voin sekaan. Kaada sen jälkeen lättytaikinaa pannulle. Paista lätty normaalisti. Sokeri karamellisoituu ihanasti pannulla, ja lopputuloksena on herkullinen karamellilätty! 


Ihania lättyhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti